~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό.Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη............. Νίκος Μπελογιάννης [1915-1952]

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Γιώργος Σκαμπαρδώνης: "Φτωχοί και έφηβοι στη Θεσσαλονίκη"

   Όταν ήμουν άφραγκος   


Ο συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης θυμάται τη δεκαετία του ’70, όταν με την παρέα του έκαναν ευκαιριακές δουλειές και με δυο ουζάκια κομπλέ χόρταιναν και φχαρστιόντουσαν στο μαγαζί της Χήρας.

«Όταν είχαμε λίγο μπακίρι παραπάνω, πηγαίναμε να πιούμε ουζάκι στης Χήρας, ένα μικρό μαγαζάκι στην Μελενίκου. Η κυρα-Χάιδω ήταν μια καλλιτέχνις της Ars Povera», θυμάται ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης. 


Η απόλαυση έχει άμεση σχέση με τον βαθμό στέρησης. Όταν όλα σου προσφέρονται, ή όλα μπορείς να τα ’χεις, τίποτε δεν περιέχει, πια, την μυθολογία του ποθούμενου, που δύσκολα αποκτιέται – σαν την απόσταση, στον έρωτα, που πολλαπλασιάζει τον πόθο: όταν βλέπεις παντού τέλεια σορτσάκια, τότε το σόρτ χάνει την αίγλη του. Στη δεκαετία του ’70 ήμασταν φτωχοί και έφηβοι – ο καλύτερος συνδυασμός. Για να βγάζουμε κάνα φράγκο, κάναμε ευκαιριακές δουλειές – μετακομίσεις, γκαρσόνια και διάφορα άλλα. 
Εννοώ, όλη η παρέα. Και όταν είχαμε λίγο μπακίρι παραπάνω, πηγαίναμε να πιούμε ουζάκι στης Χήρας, ένα μικρό μαγαζάκι στη Μελενίκου, μεταξύ καφενείου και ταβέρνας. Η κυρα- Χάιδω που το κυβερνούσε και μαγείρευε, ήταν μια έξυπνη και δραστήρια γυναίκα, αγράμματη βέβαια, που ωστόσο τα κατάφερνε μια χαρά. «Είχαμε ήδη έρθει στο κέφι και με κάνα τραγουδάκι στο τζουκ μποξ, ρίχναμε και τις λεπιδιαστές γύρες μας. Κανονικό γλέντι». 
Το ουζάκι κόστιζε μιάμιση δραχμή και περιλάμβανε ένα ποτηράκι ούζο νταμιτζάνας, από τον Τσιπίτση, που πουλούσε χύμα αλκοόλ, λίγο παραπάνω, κι ένα πιατάκι που είχε δυο σαρδέλες τηγανητές, ένα κομματάκι τυρί, δυο πιπερίτσες τουρσί, λίγη ντομάτα, ή λάχανο (ανάλογα την εποχή), ολίγη φασόλια του νταβά και μια φέτα ψωμί. 
Αν είχανε μείνει τηγανητές σαρδέλες από την προηγούμενη μέρα, η κυρα-Χάιδω δεν τις πετούσε, παρά τις έβαζε στον φούρνο και τις έκανε πλακί – νοστιμότατες. (Ήταν μια καλλιτέχνις της Ars Povera). Με δυο ουζάκια κομπλέ, με τρεις δραχμές, χορταίναμε και φχαριστιόμασταν. Σφουγγίζαμε το πιάτο επιμελώς και παραγγέλναμε και ένα ουζάκι σκέτο για συνέχεια, με λίγο ψωμί, αντί μισής δραχμής – είχαμε ήδη έρθει στο κέφι και με κάνα τραγουδάκι στο τζουκ μποξ, ρίχναμε και τις λεπιδιαστές γύρες μας. 
Κανονικό γλέντι. Το ότι δύσκολα βρίσκαμε τα χρήματα για να πάμε, η παρέα, η ανεμελιά, και το κλίμα του χώρου, με κάνει να πιστεύω, να νιώθω, πως δεν έχω απολαύσει νοστιμότερο ουζάκι. Από τότε, σιγά-σιγά μεγαλώσαμε, φτιαχτήκαμε κάπως, αρχίσαμε να βγάζουμε λεφτά, ήρθε η εποχή της ευδαιμονίας και, όποτε πηγαίναμε για ούζο, παραγγέλναμε τα καλύτερα και τα περισσότερα, πολύ πιο πολλά απ’ όσα τελικά τρώγαμε, αλλά ποτέ δεν ήμασταν ευχαριστημένοι – ήταν πια, όλα προσφερόμενα, εύκολα, σχεδόν κάθε μέρα, ή όποτε μας κάπνιζε. 
Γέμιζε το τραπέζι και ξεχείλωνε από τους μεζέδες – βάζαμε τα ψωμιά και τα μπουκάλια σε διπλανές καρέκλες για να χωρέσουνε τα φαγιά. Βαριόμασταν. Είχε χαθεί η γοητεία, η στέρηση. Το ολίγο, το σπάνιο και το ακριβό. Το δυσπρόσιτο. 
Περνώ, πότε πότε, από την Μελενίκου. Παντού πολυκατοικίες – το μαγαζάκι της Χήρας, είναι τώρα, πια, ένα κατάστημα της Vodafone. 
_______
Το τελευταίο βιβλίο (33 διηγήματα) του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Νοέμβριος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/zoi/skabardonis/ ]

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Για την ζωή δέκα και τέσσερα (14) γνωμικά του Bill Murray

bill murrary cool

Ο Μπιλ Μάρεϊ είναι ίσως ένας από τους πιο cool ανθρώπους του πλανήτη 


1. Προσπαθώ να βρίσκομαι πάντα σε εγρήγορση και να είμαι ανοιχτός σε ότι μου φέρνει η ζωή.
2. Το μυστικό είναι να έχεις συναίσθηση του εαυτού σου, του πραγματικού και μοναδικού εαυτού σου.
3. Μην αναλώνεσαι στον απολογισμό των σφαλμάτων και των αποτυχιών σου, γιατί δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις κάτι πέρα από αυτά.
4. Όσο πιο χαλαρός είσαι, τόσο καλύτερα θα αποδίδεις σε όλα. Θα είσαι καλύτερος με αυτούς που αγαπάς, θα αντιμετωπίζεις καλύτερα τους εχθρούς σου, θα είσαι καλύτερος στη δουλειά σου και θα τα πηγαίνεις καλύτερα με τον ίδιο σου τον εαυτό.
5. Τη φράση «δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα» επιτρέπεται να την πεις μόνο σε ένα κομμάτι πίτσα.
6. Ο κόσμος πιστεύει πως είμαι δύσκολος άνθρωπος. Αυτό κάποιες φορές είναι κομπλιμέντο.
7. Όταν παίζεις με σημαντικούς συμπαίκτες τότε παίζεις καλύτερα και ανεβαίνεις επίπεδο.
8. Αυτό που ζούμε δεν είναι πρόβα, είναι η ζωή μας.
9. Η θρησκεία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας. Δεν υπάρχει πόλεμος στην ιστορία που να έχει σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους απ' όσους η «θρησκεία».
10. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να με βγάλουν εκτός εαυτού, όμως καταφέρνουν να είναι αποτελεσματικοί. Όταν τους πετύχω ξανά κάπου, τους χαιρετώ γιατί τους σέβομαι.
11. Πιστεύω πως ένα ειδύλλιο πρέπει να έχει αφετηρία τον σεβασμό.
12. Αν καταφέρεις να φροντίζεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια καταφέρεις να φροντίζεις και κάποιον άλλον, τότε έχεις ανακαλύψει το νόημα της ζωής.
13. Δεν υπάρχουν και πολλά μειονεκτήματα στο να είναι κανείς πλούσιος.
14. Η ζωή είναι πολύ μικρή! Για όνομα του Θεού, κάνε ότι σε κάνει ευτυχισμένο!
____________

Μικρό παιδί Ζωγράφος Γιώργος